KAKO ZAISTA PRIPREMITI DIJETE ŠKOLU

Trudite se i trudite, ali ništa ne funkciora. Postoji li nešto što zaista možete učiti djecu da im škola bude lakša i da se u njoj osjećaju uspješnije?

SAVJETI ZA UČENJE

8/25/20227 min read

Postoji jako puno članaka o tome kako djecu pripremiti na novu školsku godinu u kojima vam stručnjaci savjetuju da kupite školski pribor i udžbenike i, posebno ako se radi o prvašićima, djecu odvedete da se upozna sa školom, s učiteljicom, da se upozna s vršnjacima i počne se ranije buditi par dana prije škole. Sve su to dobri, praktični savjeti. Međutim, kao netko tko radi s djecom, moram reći da postoji još nekoliko jednostavnih, ali krucijalnih, vještina koje će djetetu zaista olakšati cijelu školsku godinu, učenje i rad, a ne samo početak škole.Iako će mnoga djeca te vještine naučiti sama u školi, nekoj djeci je potrebno više podrške u tome, a idealno to mogu učiniti roditelji.

Možda se to isprva čini kao dodatni posao, ali zapravo razvoj tih vještina i vama i djeci dugoročno štedi vrijeme, a i živce.Isto tako, to su vještine koje je u današnjem svijetu djeci samostalno sve teže naučiti jer su izložena više informacija i više pritiska nego što su to bila djeca nekada, a roditelji imaju sve manje vremena.

Koje su to važne vještine koje u konačnici zaista odvajaju one uspješne od onih koji to nisu ili se tako ne osjećaju?

Kako postići da dijete razvija sve te vještine, uskoro učimo na online programu, a ako više volite raditi individualno, javite mi se putem Instagrama, Facebooka ili na info@cliosdreams.hr za više informacija.

KAKO ZAISTA PRIPREMITI DIJETE ZA ŠKOLU

1. Učite djecu organizacijskim vještinama

Jedan od najčešćih uzroka problema sa školom i učenjem leži u tome što neka djeca nemaju razvijene vještine organizacije. U to spada prostorna organizacija, briga o školskom priboru, digitalna organizacija (ako se za učenje koriste i digitalni resursi) te, jako važno, organizacija vremena. Bez ovih vještina dijete ne može samostalno brinuti za svoje učenje, zbog čega može djelovati neodgovorno i imati loše ocjene zbog zaboravljenih zadataka ili pribora. Opet ponavljam, sva su djeca različita i stoga su različiti i uzroci zbog kojih se to događa. Primjerice, neka djeca s ADHD-om znaju što trebaju napraviti, ali jednostavno ne znaju kako, njima je potrebno puno više asistencije da to savladaju. S druge strane, neka djeca jednostavno zaborave jer to roditelji rade umjesto njih.

kako organizirati radni kutak za školu
kako organizirati radni kutak za školu
2. Učite djecu kako se fokusirati

Živimo u vremenu u kojemu je održati fokus postalo sve teže i nama odraslima, a djeci još puno više. Preplavljeni smo informacijama, obavezama, očekivanjima i dokazivanjima. Raspon koji djeca mogu držati koncentraciju neprekidno se sve više smanjuje, a izlaganje ekranima u tome nimalo ne pomaže. Smanjiti buku, otkloniti ekrane i podijeliti obaveze na manje zadatke je najmanje što možemo napraviti kako bi pomogli fokusu.

Naučiti dijete kako držati fokus na onome što mu je u tom trenutku važno jedna je od najvažniji vještina ne samo za školski uspjeh, nego i za mnoge kasnije uspjehe.

kako pripremiti dijete za školu clio
kako pripremiti dijete za školu clio
3. Učite dijete strategijama učenja

Percepcija o tome što je učenje i kako se ono odvija je vrlo raznoliko, ali vidim da, nažalost, i dalje prevladava mišljenje da su djeca pasivni primatelji informacija koji trebaju samo memorirati i ponavljati ono što im učitelj kaže ili pročitaju u knjizi. To je tek mali, a uz to i površan, dio onoga što učenje jest. Da se referiram na izreku koja se često prepisuje Einsteinu:

Obrazovanje nije pamćenje činjenica, nego treniranje uma kako da razmišlja.

Učiti kako učiti je proces koji se u školama prešutno odvija, vjerojatno na svakom satu, dok učitelj trči za programom koji mora ostvariti i ponekad se na taj prešutni proces ne stigne dodatno osvrnuti, ali praksa pokazuje da je djeci danas često potrebno više od toga

boy wearing gray vest and pink dress shirt holding book
boy wearing gray vest and pink dress shirt holding book

Obrazovanje nije pamćenje činjenica, nego treniranje uma da misli.

Sve aktivnosti koje su djetetu potrebne za školu spadaju u strategije učenja, od toga kako se pokrenuti, održati pažnju, koristiti pribor i udžbenik, kako pristupiti gradivu, kako čitati i kako slušati, koje metode koristiti dok se priprema za test ili za izlaganje, kako to i provesti kada smo spremni, kako rješavati probleme ili kreativno misliti. Sve je to zahtjevno, ali neophodno za uspjeh, ne samo u školi, nego i u osobnom i profesionalnom životu kasnije.

Bila sam jednom u prvom razredu srednje škole u kojemu sam shvatila da se učenici zapravo ne znaju ispravno služiti udžbenikom. Ne zato što im nedostaje sposobnosti ili inteligencije, nego zato što im to nitko nije pokazao i ukazao na važnost toga da to samostalno znaju, dok sam ja očekivala da su to do dolaska u srednju školu već naučili, što bi i trebalo biti tako. To nam govori da u sustavu postoji neki problem koji određene učenike zakida za vještine koje su im bitne za školu, ali i za kasnije.

Sve ovo može djelovati teško i zastrašujuće, ali zapravo samo mali koraci u svakodnevnoj komunikaciji čine veliku razliku u tome hoćemo li potaknuti djecu na učenje i razvoj, ili ćemo zablokirati njihove potencijale.

Zbog potrebe roditelja za većom podrškom izvan školskog sustava, kreirala sam online program uz koji učimo kako postići da djeca budu sretnija i uspješnija u školi, a mi mirniji i manje opterećeni njihovim školskim problemima.

4. Učite djecu kako se pristojno zauzeti za sebe

Da, vi ste roditelj i da, vi ćete uvijek štititi svoje dijete, to je vaša uloga. Ipak, svakodnevne situacije u školi uglavnom su na razini na kojoj nije potrebno da roditelj intervenira. Jednako je važno da dijete razumije školska pravila, ali i da se zna zauzeti za sebe. To uglavnom uključuje jednostavno komunikacije vještine i razvoj emocionalne inteligencije. Učitelji su ljudi koji rade, što znači da i griješe, a politika igrališta među vršnjacima zna biti surova.

Banalan primjer može biti da je učiteljica pogrešno zbrojila bodove i dijete je zbog toga dobilo nižu ocjenu ili je dijete u nekom trenutku isključeno od vršnjaka. Učite dijete kako da se pristojno, ali odlučno, zauzme za sebe. Ne agresivno, ne pasivno-agresivno i preko roditelja, a nikako se ne bi trebalo posve povući. Nekada su i učitelji u krivu, a znati kako razgovarati s njima zapravo nas može spasiti mnogo većih problema u učionici. I naravno, nekoj djeci je pri tome potrebno više podrške, a nekoj manje. Vještine, kao ni ocjene, ne označavaju našu vrijednost, nego su uvijek samo prilika za rast.

kako pripremiti dijete za školu clio s dreams
kako pripremiti dijete za školu clio s dreams

KAKO ZAISTA PRIPREMITI DIJETE ZA ŠKOLU

5. Učite dijete da se može osloniti na vas

Naravno, neke situacije, kada se dijete ne može s njima samo suočavati, zahtijevaju vašu intervenciju. Učite sebe na koji način efikasno intervenirati da šaljete pravu poruku. Isto tako, učite dijete da ste tu za njega u onim svakodnevnim malim, ali teškim situacijama samo da bi ga saslušali i bili tu za njega, bez potrebe da intervenirate. Možda se vama dječje brige ne čine jednako važnima kao brige odraslih, ali one to jesu. Zašto je tako važno da ponekad samo saslušate dijete? Zato što ga to uči da bude suosjećajno prema sebi i prema drugima.

mama i dijete clios dreams kako pomoci djetetu u skoli
mama i dijete clios dreams kako pomoci djetetu u skoli
6. Učite regulirati svoje emocije i razmišljanja

Možda ste jako uzbuđeni i prestrašeni oko toga kako ćete se nositi s time da pustite prvašića u školi i to je posve normalno, pa čak i očekivano. Pokušajte to ne prenijeti na dijete. Možda ste imali loše iskustvo i vama je škola bila muka, to ne znači da će biti i vašem djetetu. Ne trebate skrivati svoje osjećaje (djeca ih i tako bolje primjećuju nego odrasli), nego se učite samoregulaciji, a razgovarajte tako da ne prenosite djetetu poruku da je škola neko strašno mjesto.

Često vidim da je (posebno kod prvašića ili prelaska na novu razinu) roditeljima najvažnije saznati kakva je učiteljica (stroga, blaga, dosadna, prezahtjevna, popustljiva, dobra?) i onda to prenijeti djeci. Međutim, vaše dijete je osoba za sebe sa svojim karakterom. Kada i otkrijete kakva je učiteljica, pokušajte razmisliti o tome da to ne prenesete djetetu. Na „Kakva je učiteljica?” možete odgovoriti s „Neki kažu da je…, ali mi ne volimo stvarati mišljenje prema tome što smo čuli. Kada ju upoznaš i prođe neko vrijeme, vidjet ćemo.”

Ako želite odgojiti dijete koje će učiti misliti svojom glavom, nepotrebno je da mu namećete svoje mišljenje. Jer, vidite, možda je vama neka stroga ili zahtjevna učiteljica zla (ili osobi od koje ste dobili tu informaciju) dok se vašem djetetu možda upravo takva potrebna.

7. Učite dijete da je škola zabavna

Kao i mnoge stvari u životu, sve kreće od pristupa. Ako uvjerite dijete u to da je škola dosadna, glupa ili naporna, jako ćete teško postići da dijete od te škole zaista dobije sve što mu može koristiti kako bi razvijalo sve svoje potencijale.

Znam da su mame često preopterećene i da imaju toliko toga što moraju napraviti, zbog toga sam za vas kreirala posebnu, interaktivnu školsku ilustraciju s pitanjima, kako bi vaše dijete podsjećala na to koliko može postići kada se potrudi i koja mu nudi jasne korake kako da to čini, a koju birate u kompletu s Leonardom da Vincijem ili Teslom, kako bi dodatno inspirali vaše mališane!

kako pomoći djetetu sa skolom
kako pomoći djetetu sa skolom